Overslaan en naar de inhoud gaan

'IT-dienstensector presteert onvoldoende'

Die conclusie trekt AME Research uit onderzoek naar het reilen en zeilen van de elf grootste IT-dienstverleners in Nederland sinds 2000. In die periode is het bruto binnenlands product met 44 procent toegenomen. De omzet van die elf dienstverleners steeg in dezelfde periode 23 procent. Als Getronics - als twaalfde bedrijf - zou worden meegerekend, is er zelfs sprake van een daling van 13 procent. Waarbij de groei van het BBP wel, en die van de dienstverleners niet is gecorrigeerd voor inflatie.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


De bedrijven staan er momenteel ook niet goed voor, concludeert AMER Research. De bedrijfsresultaten en rendementen van de vijf bedrijven die de rekening over 2011 al hebben gepubliceerd, zijn volgens het onderzoeksbureau verontrustend laag. De concurrentie is moordend. En de verschuivingen in het IT-landschap - met name de centralisatie van IT-afdelingen en de opkomst van cloudcomputing - doen de vraag naar extern personeel opdrogen. Van schaarste is geen sprake meer, hooguit in enkele expertises, aldus AME Research.

Structureel ongezond

Dat leidt ertoe dat "investeringsvehikels van ABN AMRO, ING en Rabo steeds meer ingrijpen en de banken zowel klant, investeerder en financier worden", schrijft AME Research. "Dat is structureel ongezond. IT Services bedrijven hebben te veel vermogen nodig om hun omzet te maken en hun solvabiliteit is te laag. De soms absurd lage beurswaardering van een aantal bedrijven geeft wantrouwen van beleggers weer."

De IT-dienstverleners hoeven er niet op te rekenen dat ze - zoals in de periode 2004 tot 2007 -gered worden door herstel van de vraag, meent het onderzoeksbureau. De lage rendementen geven ze bovendien onvoldoende armslag om voldoende aandacht te besteden een verdere opleiding van hun personeel, aan ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en het optimaal dienen van hun klanten. Herstructurering en consolidatie - een eufemisme voor fusies en overnames - lijken onvermijdbaar, is de onvermijdelijke conclusie van deze analyse.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in